Φωτογραφίες από τη δημοσίευση του χρήστη Ψωμοτύρι Far Better Food

Με μια ιστορία θα καλημερίσουμε την Πέμπτη, μια ιστορία για το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μας, που μάλλον δεν είναι και τόσο γλυκό τελικά. Μια ιστορία που αξίζει ανάγνωσης και μια αλήθεια για τη Σοκολάτα.

Ήταν το 2002, όταν ο δημοσιογράφος, Teun van de Keuken, της ολλανδικής εκπομπής Keuringsdienst van Waarde διαπίστωσε ότι κανένας από τους κατασκευαστές σοκολάτας που είχαν υπογράψει το πρωτόκολλο Harkin-Engel δεν τήρησε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 2001 – με κύριο εκείνον που έβαζε στόχο την παραγωγή σοκολάτας που δεν προέρχεται από σκλαβιά έως το 2005 – και αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του καταγράφοντας τον εαυτό του να τρώει 17 σοκολάτες. Στη συνέχεια, έσυρε τον εαυτό του στο δικαστήριο με την κατηγορία της εν γνώσει του αγορά παράνομα κατασκευασμένου προϊόντος. Έπεισε τέσσερις πρώην παιδικούς δούλους από την Ακτή Ελεφαντοστού να καταθέσουν εναντίον του όμως, το 2007, ο Γενικός Εισαγγελέας των Κάτω Χωρών απέρριψε την υπόθεση με την δικαιολογία πως ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του.

Όταν καμία από τις εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο Teun van de Keuken δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την παραγωγή σοκολάτας με διαφορετικό τρόπο, άρχισε να παράγει τη δική του σοκολάτα και τον Νοέμβριο του 2007 εισήγαγε στην αγορά μία σοκολάτα γάλακτος που παράγεται αποκλειστικά από κακάο που δεν προέρχεται από καλλιέργιες σκλάβων. Στις 6 Φεβρουαρίου 2007, μια απόφαση του δικαστηρίου στο Άμστερνταμ αναγνώρισε επίσημα ότι η Tony’s Chocolonely παράγεται με τρόπο απαλλαγμένο από οποιουδήποτε είδους σκλαβιά.

#psomotirifarbetterfood #TonysChocolonely #slavefree #fairtrade #lovechocolate #responsibility #colourful

www.facebook.com/psomotirifarbetterfood/photo...